Ervaring:

Soms kan ik een knoop in mijn buik voelen en een wokkel in mijn hoofd.

Dan weet ik dat het gaat komen, mijn werken zijn net eieren,

Ze moeten worden gelegd.

En dan het uitbroeden .............

Lees de teksten bij mijn werk en dan zie je welk nest zij komen.

 Biografie

Mijn opera was monumentenschilder, hij maakte marmer en houtstructuren. Als hobby tekende en schilderde hij op alles wat maar mogelijk was. Hij had weinig middelen om luxe materialen te kopen. Als een klein kind zou ik de pigmenten vijzelen in zo'n mooie pot met een stamper. En dan maken de magie van de verf met al die mooie kleuren. 

Mijn vader was een man met gouden handen die kon maken wat zijn ogen zagen. Hij was kleermaker, tekende en schilderde en was een bouwer. Hij genoot ervan om zijn dromen na te streven. Zoals het bouwen van een stacaravan en een grote bus ingericht als een camper met luxe voorzieningen. Als soort heb ik veel Europese en Afrikaanse landen met mijn vader bezocht.

Kortom ambachtelijkheid zit bij ons in de familie. Zoals bij velen van mijn generatie werd mij een ambachtelijk beroep afgeraden. “Je moet dan zo hard werken voor je centjes, ga een vak leren”! Terwijl voor mij geen mooier vak bestaat dan een ambachtsvak.

 

2005  ben ik naar mijn huidige partner naar Zuid Duitsland vertrokken. Mijn baan opgezegd, inboedel ingepakt en vertrokken. Ik zou gaan schilderen, heb toen kennis gemaakt met een paradijs dat Boesner heet. (grootste kunstenaars-benodigdheden- zaak in Duitsland) Daar kon ik allemaal nieuwe schildersspullen aanschaffen. Het speksteen en gips kon ik niet laten liggen. In 2006 kreeg ik de smaak te pakken. De ontdekking van het mixed medium vond ik een avontuur. Ik heb daar in een klein jaar veel werken gemaakt en heb daarvan genoten. Als ik nu terug kijk op die werken dan zie en voel ik het enthousiasme en de naïviteit van deze nieuwe ervaring.

 

Juni 2006 zijn we vertrokken naar Curaçao en daar heeft deze tendens  zich voortgezet. We kregen een groot huis zodat ik mijn eigen atelier kon inrichten.

Ik ben toen model tekenlessen gaan volgen bij Ria houwen en teken- en schilderslessen bij Wop Sijtsma. Ik heb veel van hen geleerd, danki Wop en Ria! 

Ik kwam erachter dat “verhoudingen” niet zo belangrijk voor mij zijn, maar wel de passie en gevoel wat ik op het doek wilde weergeven. Ik saboteerde het realisme. Ik wilde en kon daar niet aan voldoen. Nu kan ik het realisme van andere kunstenaars enorm waarderen. (als ik het zelf maar niet hoef te doen.)

Mijn spullen raakte op en ik hoorde dat Boesner in Amsterdam een filiaal opende. Tijdens een bezoek in Nederland zijn wij tot een deal gekomen. Ik kon bij hen inkopen en zou vakkundige begeleiding krijgen voor wat betreft product kennis en de vaardigheden van het lijsten maken en het spannen van canvasdoeken. Heb er een leerzame stage periode gehad. 

Plotseling had ik mijn eigen shopje  “Anita Art Supplies”. Hoe mooi kan ik het hebben? Door mijn mixed medium en de aanwezigheid van mijn shop kreeg ik steeds meer vragen waarom ik mijn eigen atelier niet openstelde voor deelnemers en workshops.

Mijn ervaringen als arbeidstherapeut kwamen nu goed van pas. Ik ben een procesbegeleider en richt me op de reeds aanwezige vaardigheden van de persoon.

Mijn workshop Abstract is opgezet vanuit de visie om het “beeldend proces” van de deelnemer in gang te zetten, daarbij wil ik hen kennis laten maken met de diverse materialen en technieken die zij kunnen gebruiken bij mixed medium op acrylbasis.

Daarna kunnen de deelnemers een persoonlijke begeleiding krijgen met betrekking tot hun eigen werk en proces. Ik zie het als een voorrecht dat mensen me toelaten in hun eigen creatieve proces. Het is elke keer weer een (ervaring) spannend avontuur.

 

Mei 2009 vertrek naar Aruba. De winkel heb ik achtergelaten op Curaçao. Daar zou een gezin goed van kunnen leven. Dat is niet gelukt. In december heb ik de winkel overgeplaatst naar Aruba.

 

 

 

 

Hartelijke groet

Anita Seuren

 

Tel: 06-45843935

ajseuren@hotmail.com

anita.schildersatelier@gmail.com

 

 

Laatst bijgewerkte september 2017